arrow_rightarrow_righticon_excelicon_pficon_ppticon_wordmagnifier

Geschiedenis

Een b(l)oeiende geschiedenis

Het verhaal van de Hapse rozengeschiedenis begint in 1875. Of eigenlijk al eerder, toen onderwijzer H.A. (Hens) Verschuren uit Dreumelen in 1867 in Haps startte als hoofd van de dorpsschool. Elk vrij uurtje bracht hij door in de broeikas naast het meestershuis. Daar experimenteerde Hens met het veredelen van rozen.

Eén van zijn creaties werd de “Etoile de Hollande”, een donkerrode roos. Langzaam groeide zijn hobby uit tot een eigen bedrijfje. Het kweken van rozen nam Hens zo in beslag, dat het lesgeven erbij in schoot. Toen de inspecteur van onderwijs dat constateerde, stelde hij hem voor de keus: lesgeven of kweken. Hens volgde zijn hart.

HOME 5
De verzameling rozen van de Collectie Verschuren® is te koop via de kwekerij tijdens onze openingstijden; van maart t/m november op zaterdag van 9-12 uur of na een telefoontje.

De Verschuren's

Het werk van Hens Verschuren is belangrijk geweest voor de rozenteelt in Nederland. Als eerste schreef hij in 1888 een boekje over het telen van rozen, getiteld ‘De Roos’. Zijn kennis en ervaring leverden hem een eretitel op: De nestor van de Nederlandse rozenteelt. In de Kasteeltuinen te Arcen prijkt zijn borstbeeld tussen de belangrijkste veredelaars ter wereld. In 1925 kreeg de kwekerij een belangrijke waardering: het predicaat Hofleverancier. En sinds 1975 mag het bedrijf zich zelfs ‘Koninklijk’ noemen.

 

14

De Verschuren’s hielden zich ruim 135 jaar geleden al, succesvol bezig met het veredelen van rozen. Neem Rosa Prins Hendrik, Rosa Souvenir de H.A. Verschuren, Rosa Mama Pechtold; allemaal soorten uit de kassen van Verschuren. Rozen die de hele wereld zijn overgegaan. Zoals roos Tudor, speciaal gekweekt naar aanleiding van de Walt Disney-film The War of the Roses in 1953.

Huidige eigenaren van het bedrijf hebben er veel liefde en tijd in gestopt om alle eigen kweek te verzamelen. Sommige rozen waren in Nederland niet meer verkrijgbaar en moesten bijvoorbeeld uit Australië komen. Inmiddels is de hele collectie ondergebracht in de rozentuin bij Het Roozenhuys. En de rozen zijn ook op de markt gebracht onder de naam Collectie Verschuren®. Nagenoeg alle kleuren zijn vertegenwoordigd in deze collectie. Veel oude soorten zijn geliefd om hun heerlijke geur; een eigenschap die veel moderne tuinrozen hebben verloren.

15

Tip!

Wist u dat er in Het Roozenhuys rondleidingen worden gehouden over de Hapse Rozengeschiedenis?

We vertellen u dan ook allerlei weetjes over de roos en verklappen de beste onderhoudstips. Uiteraard onder het genot van lekker Brabants bakje koffie met rozengebak.

16